Dnes už jen málokdo nezná tuto výbornou vietnamskou polévku, která se běžně jí jako hlavní chod. Pojďme se proto o ní dozvědět trochu víc, a hlavně si prozradit Pho Bo recept, abyste si ji mohli uvařit i doma. Není to žádná věda, chce to jen trochu času.

Jak se vaří Pho ve Vietnamu

Na ulici. Opravdu – když se budete procházet ve 4 ráno ulicemi vietnamských měst uvidíte mnoho žen, ale i mužů, kteří připravují tuto dobrotu ve velkých hrncích, aby ji za rozbřesku mohli prodávat kolemjdoucím. Ať už jako pořádnou snídani pro nastartování organismu, nebo jako vydatný oběd v poledne. Každý má samozřejmě svůj domácí recept, některé ingredience jsou však neměnné. A možná se budete divit, ale kdejaká vietnamská babička vám řekne, že Pho bez glutamátu není Pho. Pojďme se teď ale podívat, jaké ingredience do této tělo potěšující polévky Pho Bo patří.

Polévka Pho Bo – ingredience

Na polévku pho jsou potřeba následující ingredience:

  • Rýžové nudle na pho
  • 2 středně velké žluté cibule
  • kus zázvoru
  • 2,5 kg hovězích kostí (morkové a kloubní kosti)
  • 500 g hovězí kližky
  • 500 g hovězího krku
  • 10 hvězdiček badyánu
  • 6 celých hřebíčků
  • 3 lusky kardamomu
  • 30 semínek koriandru
  • 1 ks velká skořice v celku
  • 4 lžíce rybí omáčky
  • 30 g žlutého kamenného cukru (tzv. duong phen)
  • Koriandr
  • Mungo klíčky
  • Kdo chce: chilli, glutamát, thajská bazalka, šalotka či spařená cibule, nakládané česneky či bambus

Jak uvařit hovězí polévku pho

Pho Bo recept je snadný, v podstatě smícháte ingredience, dochutíte a je to. A teď pěkně krok za krokem:

  1. Pokud vaříte na plynu, nejdříve si chytněte do kleští cibule a zázvor a ze všech stran je pořádně osmahněte, ale příliš nespalte. Z cibulí byste měli vidět vytékat šťávu. Pokud plyn nemáte, vložte je opéct do trouby. Díky jejich opečení je pak vývar krásně do zlatova.
  2. Mezitím si připravte kosti, vložte je do hrnce, a pokud chcete mít čistý vývar, přiveďte je ve vodě k varu, a poté vodu vylejte, kosti opláchněte a začněte nanovo.
  3. Alespoň do 15litrového hrnce nalijte vodu, vložte kosti, maso, koření (ideálně v pytlíku), opečený zázvor a cibule. Nechte vařit minimálně 3 hodiny. Čím déle, tím lépe. Poté vše vyjměte a vývar přeceďte, aby vám v něm nic nezůstalo.
  4. Čistý vývar dochuťte cukrem, rybí omáčkou, solí, pepřem, a kdo nemá strach, může si pomoci glutamátem (pak ale vynechejte klasickou sůl).
  5. Uvařte nudle podle návodu na sáčku, můžete je vařit přímo ve vývaru, ale použijte pro to síťku, aby vám ve vývaru nezůstaly kousky.
  6. Oberte kosti, nakrájejte maso na tenké plátky.
  7. Do hluboké misky vložte nudle, maso, fazolové klíčky, koriandr, chilli či další přísady, a přelijte vařícím vývarem.

Dobrou chuť. A pokud zbude místo i na dezert, vyzkoušejte náš rychlý čokoládový chia pudink.