Omáčka Paloise je francouzská omáčka, která pochází ze severozápadní Francie z města Pau. Obvykle se jí přelévají steaky, ale výborná je i ke grilovaným rybám. Paloise je druhem béarnské omáčky. Recept je jednoduchý a rychlý na přípravu.

Ingredience na omáčku Paloise

Na dvě porce omáčky budete potřebovat:

  • 1 vejce
  • 3 lžíce másla
  • 1/2 lžičky kerblíku
  • 1/2 lžičky máty
  • 1/2 šalotky
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1/4 šálku bílého vína

Příprava omáčky Paloise

  • V malém hrnci smíchejte víno, ocet, nadrobno nakrájenou šalotku a polovinu máty a kerblíku; vařením zredukujte na 1/3
  • Nalijte to mísy, kterou umístíte do hrnce s téměř vroucí vodou
  • Přidejte pouze vaječný žloutek (rozšlehaný) a neustále míchejte
  • Máslo nakrájejte na malé kostičky a postupně jej začněte přidávat po částech
  • Průběžně míchejte, omáčka houstne
  • Jakmile je máslo zapracované, stáhněte omáčku z ohně
  • Přidejte zbylou mátu, kerblík a dochuťte solí a pepřem

Podávejte teplé ihned po přípravě ke grilovanému masu nebo rybě!

Obdobou této omáčky je také omáčka Béarnaise.