Rádi objevujete nové chutě a libujete si v asijské kuchyni? V tom případě už jste možná slyšeli o jednom z nejoblíbenějších japonských receptů – teriyaki s žampiony. Že ne? Nevadí. Představíme vám nejen, jak si tento chutný pokrm o pár surovinách připravíte, ale také si povíme něco málo o historii teriyaki omáčky.

Recept na teriyaki omáčku se smaženými žampiony

Budete potřebovat

  • 1 balení žampionů (klasických bílých či portobello) nakrájených na plátky
  • 6 stroužků česneku najemno prolisovaných či utřených se špetkou soli
  • 3 polévkové lžíce másla
  • 6 čajových lžiček sójové omáčky
  • 100 ml pomerančového či ananasového džusu (nebojte se experimentovat)
  • 3 polévkové lžíce hnědého cukru (lze použít i cukr krystal nebo erythritol) či medu
  • asi 4 cm najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru (lze použít i zázvor sušený)
  • 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
  • vodu a sůl dle chuti a potřeby

Samotná příprava pokrmu

  1. Žampiony omyjte a osušte. Připravené houby promíchejte s prolisovaným česnekem.
  2. Na velké pánvi rozpusťte máslo. Čím bude pánev větší, tím lépe, neboť žampiony budou mít více prostoru a krásně se propečou ze všech stran.
  3. Na rozpuštěné máslo přidejte houby s česnekem. Směs smažte zhruba 25 minut, dokud žampiony nezměknou a tekutina z nich se zcela neodpaří.
  4. Mezitím, co se směs dusí, si v druhé pánvi připravte teriyaki omáčku.Do hlubší pánve přidejte postupně sójovou omáčku, džus, hnědý cukr či med a strouhaný zázvor. Omáčku zahřívejte na mírném ohni asi 5 minut a míchejte jí, dokud se cukr nerozpustí.Poté si v menší misce spolu řádně promíchejte kukuřičný škrob s vodou, které přidáte k omáčce pro její zahuštění. Omáčku povařte 3-5 minut a odstavte z plotny.
  5. K hotovým žampionům přilijte omáčku a promíchejte.
  6. Podávejte jako lehce stravitelný oběd s rýží. Teriyaki s žampiony mohou rovněž sloužit jako samostatná příloha či jako součást jedné ze složek oblíbených hamburgerů.

Pár slov o teriyaki omáčce

Původ teriyaki omáčky bychom hledali v 16. století v Japonsku. Tamní hospodyňky jí používali jako doplněk k masu a nakládané zelenině. Ve správné japonské teriyaki omáčce nesmí chybět kvalitní sójová omáčka, mirin či saké a včelí med.

Baví vás asijská kuchyně? Připravte si doma červenou kari pastu nebo vyzkoušejte oblíbené pho bo