Tato pasta odvozuje svůj název od muslimských obchodníků, kteří přinesli koření do Thajska. Některé z obsažených druhů koření jsou obvyklejší v Indi. Chuť je bohatá a teplá.

Ingredience na Massaman kari pastu

  • 2 polévkové lžíce nažek koriandru
  • 2 kávové lžičky nažek šabreje kmínovitého
  • 6 zelených tobolek kardamomu
  • 1/2 svitku skořicové kůry
  • 6 hřebíčků
  • 5 sušených červených papriček chilli
  • 1/2 kávové lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 1/2 kávové lžičky mletého muškátového květu
  • kávová lžička garnátové pasty
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 5 nasekaných šalotek
  • 4 nasekané stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce nasekaného galgánu
  • 1 polévková lžíce nasekaného kořenu koriandru
  • 2 na kolečka nakrájená stébla citronely (pouze spodní třetina)

Postup přípravy

  1. Opražte všechny druhy koření, které jsou vcelku, a chilli.
  2. Po vychladnutí odstraňte tobolky kardamomu a vše rozemelte na prášek.
  3. Smíchejte s muškátovým oříškem a květem.
  4. Garnátovou pastu zabalte do alobalu a pražte ji, dokud z ní stoupá vůně.
  5. Rozpalte olej a lehce dozlatova osmažte šalotku a česnek, potom přidejte galgán, kořen koriandru a citronelu.
  6. Smažte ještě 1–2 minuty, potom vše přendejte do kuchyňského robota nebo hmoždíře.
  7. Přidejte všechny zbylé přísady a rozmixujte na hladkou pastu nebo roztlučte.

 

Pasta se podává s masem a drůbeží.

 

Baví vás kari pasty? Připravte si doma i zelenou kari pastu nebo její méně pálivou obdobu, červenou kari pastu.