Vitamín B3 (niacin, niacinamid, kyselina nikotinová, nikotinamid) je ve vodě rozpustný a je součástí komplexu B vitamínu. Dávky se určují v mg. Má-li tělo k dispozici aminokyselinu tryptofan, může si tento vitamín vyrobit samo, ale je-li nedostatek ostatních vitamínů B, hlavně B1, B2 a B6, tento pochod není možný. Někdy je nazýván i jako vitamín PP. Nedostatek tohoto vitamínu způsobuje různé tělesné poruchy.

Doporučené množství vitamínu B3

Potřebné dávky jsou 13–19 mg pro dospělé, u kojících matek dosahují až 20 mg. Je nutný pro tvorbu sexuálních hormonů (estrogenu. progesteronu, testosteronu i ostatních, jako je kortizon, vroxin a inzulin). Je nutný pro dobrou funkci jak centrálního, tak i periferního nervového systému. Jeden z mála vitamínů, který je relativně stabilní a odolává i vaření.

Jestliže užíváte antibiotika a pocítíte náhle po pravidelném užívání tohoto vitamínu svědění a vaše kůže na obličeji zčervená, nelekejte se. Je to zcela normální jev, zčervenání a svědění zmizí během 20 minut. Zkuste vypít sklenici vody. Bude-li se to opakovat, přejděte na tablety obsahující inositol, po kterých se tento příznak neobjevuje.

Abyste se vyhnuli dalším možným negativním vlivům, jako je nevolnost, neužívejte tento vitamín nalačno a spolu s horkými nápoji.

Máte-li vyšší hladinu cholesterolu v krvi, mohou větší dávky niacinu pomoci při jeho snižování, samozřejmě po poradě s lékařem.

Jednou z prvních známek nedostatku vitamínu je větší citlivost kůže na sluneční ozáření.

Čím vitamín B3 prospívá?

  • Snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů.
  • Pomáhá při metabolizmu tuků a udržuje dobrou funkci zažívacího ústrojí.
  • Přispívá k dobrému stavu kůže.
  • Působí preventivně při bolestech hlavy, pomáhá předcházet migréně.
  • Stimuluje oběhový systém a snižuje vysoký krevní tlak.
  • Tlumí průjmy.
  • Snižuje nepříjemné příznaky při poruchách aparátu pro udržování rovnováhy.
  • Používá se při sníženém prokrvení dolních končetin.
  • Zvyšuje využívání energetických potravinových zdrojů.

Zdroje vitamínu B3

  1. Přírodní zdroje vitamínu B3: Ryby, libové maso, pivovarské kvasnice, játra, vejce, arašídy, bílé drůbeží maso, avokádo, datle, fíky a švestky.
  2. Výživové doplňky: K dispozici jako niacin, inositol, hexanikotinát a niacinamid. Niacin může vyvolávat zčervenání kůže, ale pokud je vázán na inositol, ztrácí tuto nepříjemnou vlastnost. Daný efekt lze též omezit polknutím pilulky po jídle při plném žaludku. Obvykle se podává 50, výjimečně až 1000 mg v tabletách, tobolkách či jako prášek. 50-100 mg tohoto vitamínu obsahuje tableta B-komplexu.