Kyselina listová (či folacin nebo folát) je ve vodě rozpustný vitamín, člen B-komplexu, známý též pod jménem vitamín B, nebo M. Kyselina listová je potřebná pro tvorbu červených krvinek.

Doporučené množství vitamínu kyseliny listové

Účastní se na bílkovinném metabolizmu. Potřebná denní dávka činní 180 až 200 mcg pro dospělé, dvakrát více u těhotných a 280 mcg při kojení. Jestliže má těhotná žena od početí dostatek tohoto vitamínu, chrání tím plod před deformitami nervového systému. Nejdůležitější je dostatečná hladina na začátku těhotenství z důvodu prevence vývojových vad plodu.

Je důležitý pro tvorbu nukleinových kyselin a dělení buněk. Ničí se, je-li nechráněn vystavený delší dobu pokojové teplotě.

Pijete-li alkohol ve větším množství, zvyšte příjem folátu na maximum.

Vysoké dávky vitamínu C nad 2 g denně zvyšují vylučování kyseliny listové, je nutné užívat doplňky.

Pokud onemocníte, zvyšte také dávky folátu, posílí to tvorbu protilátek.

Čím kyselina listová prospívá?

  • Snižuje hladinu cysteinu, a tím i riziko ischemické choroby srdeční.
  • Zabraňuje vzniku deformit plodu v těhotenství.
  • Zvyšuje tvorbu mléka.
  • Chrání před střevními parazity a otravami.
  • Zlepšuje stav kůže.
  • Snižuje vnímání bolesti.
  • Jestliže se užívá spolu s kyselinou pantotenovou a PABA, zpomaluje šedivění vlasů.
  • Zvyšuje chuť k jídlu.
  • Preventivně snižuje intenzitu bolesti při rakovinném onemocnění.
  • Pomáhá potlačovat chudokrevnost.

Zdroje kyseliny listové

  1. Přírodní zdroje kyseliny listové: Tmavě zelené listy nejrůznější zeleniny, mrkev, kvasnice, játra, žloutek, meruňky, meloun cantalup, artyčoky, avokádo, dýně, fazole a celozrnné obilniny.
  2. Výživové doplňky: Obvykle lze dostat doplňky v dávce 0,4 až 0,8 mg (400 až 800 mcg), případně silnější po 1 mg.