Vitamín C, kyselina askorbová, je rozpustný ve vodě, působí jako antioxidant. Většina živočichů je schopna syntetizovat svůj vlastní vitamín C, pouze lidé, lidoopové a morčata jsou odkázáni na potravinové zdroje. Má důležitou úlohu při tvorbě pevného druhu vaziva, kolagenu, který je nutný pro růst organizmu a opravu poškozených vazivových tkání. Účastní se při resorpci železa. Dávky se vyjadřují v mg.

Doporučené množství vitamínu C

Rychleji se spotřebovává při opakovanému a déletrvajícím stresu. Potřebná minimální denní dávka se uvádí u dospělého 60 až 80 mg denně, vyšší dávky jsou nutné v těhotenství, při kojení 80–100 mg, doporučují se také u kuřáků a starších osob. Každá cigareta zničí asi 100 mg vitamínu C.

Abyste z vitamínu C získali maximální účinek, pamatujte, že nejlépe působí ve spojení s bioflavony, vápníkem a hořčíkem.

Při nachlazení užívejte dvakrát denně 1 g vitamínu C, snižuje také hladinu histaminu v krvi.

Čím vitamín C prospívá?

  • Brání oxidaci škodlivého LDL cholesterolu na ještě více nepříznivou formu.
  • Přispívá k hojení ran a spálenin.
  • Zvyšuje účinnost léků při zánětech močových cest.
  • Snižuje krevní cholesterol.
  • Stimuluje imunitní systém v průběhu virových a bakteriálních infekcí k větším výkonům.
  • Zvyšuje ochranu proti nádorovému bujení.
  • Tlumí vznik nitraminů (kancerogenní látky).
  • Zvyšuje produkci mléka.
  • Snižuje riziko vzniku krevních sraženin.
  • Pomáhá při léčení nachlazení.
  • Účastní se na vstřebávání železa.
  • Snižuje sklon k alergickým reakcím.
  • Snižuje krevní tlak.
  • Prodlužuje lidský život tím, že brání zaniknout bílkovinným buňkám.

Zdroje vitamínu C

  1. Přírodní zdroje vitamínu C: rajčata, citrusové plody, jahody, listová a brukvovitá zelenina, ta, meloun cantalup, brambory, paprika a květák.
  2. Výživové doplňky: Je nejčastěji užívaným vitamínem, lze jej dostat v tabletách, dražé, sirupu, prášku a pastilkách. Vyrábí se snadno ze sacharidů. Rozdíl mezi přírodní formou obsaženou v potravinových zdrojich a uměle vyrobeným vitamínem spočívá především ve vyšší schopnosti toho přírodního být vstřebáván. Tableta a tobolky obvykle obsahují 1 g, v práškové formě až 5 g. Používají se denní dávky podle potřeby 500 mg až 4 g. Přítomné bioflavony v přirozeném vitamínu C zrychlují jeho využití.