Vitamín B2 je ve vodě rozpustný a snadno se vstřebává. Jako ostatní vitamíny tohoto typu se nemůže v těle hromadit, a proto se musí neustále dodávat. Po uspokojení okamžité potřeby se vylučuje zbylé množství, které provází i současná ztráta bílkovin. Někdy se nazývá také vitamín G. Množství se vyjadřuje v mg. Na rozdíl od thiaminu se tento vitamín neničí teplem, oxidací nebo kyselou reakcí, ale snadno jej poškodí přímé světlo. Jaký je doporučený příjem a čím prospívá?

Doporučené množství vitamínu B2

Pro zdravé dospělé se doporučuje 1,2–1,7 mg denně, během těhotenství a kojení se potřeba zvyšuje na horní hranici 2 mg. Potřeba se zvyšuje hromaděním stresových situací. Protože jeho nabídka je relativně omezená, bývá nejčastěji postrádán.

Jestliže jste těhotná, kojíte nebo užíváte antikoncepci, potřebujete více vitamínu B2. Jste-li vegetarián nebo jíte-li málo masa, odmítáte pít mléko a jíst mléčné výrobky, chybí vám základní dávka a musíte ji doplnit.

Jestliže držíte delší dobu dietu na žaludeční vředy nebo při diabetu, je velmi pravděpodobné, že máte rovněž nedostatek vitamínu B. V případě, že se trvale na tato onemocnění léčíte, poraďte se s lékařem o úpravě diety dříve, než ji začnete měnit sami.

Při všech stresech se zvyšuje potřeba B-komplexu. Když užíváte antibiotika, potřeba B2 se zvyšuje. Protože jej ničí alkohol, zvyšuje se jeho potřeba u pijáků alkoholu.

Čím vitamín B2 prospívá?

  • Je nezbytný při růstu a dělení buněk.
  • Chrání zdravou kůži, nehty a vlasy.
  • Léčí defekty sliznice ústní dutiny.
  • Má příznivé účinky na zrak, ulevuje od únavy očí.
  • Pomáhá při trávení všech hlavních živin, sacharidů, tuků i bílkovin.
  • Zmírňuje bolesti hlavy při migréně.

Zdroje vitamín B2

  1. Přírodní zdroje riboflavinu: Mléko, játra, ledviny, sýry, zelenina, ryby, vajíčka, jogurt a zrniny.
  2. Výživové doplňky: Jsou k dispozici ve vyšších i menších dávkách, obvykle po 100 mg. Nejúčinnější je však užívat celý komplex vitamínů B. Balení jsou v tomto případě po 100–300 mg.