Jednoznačně ano. Každým vdechem přijímáte některé volné radikály, které mohou nekontrolovaně poškodit vaše zdraví. Čím jste starší, tím méně přirozených antioxidantů váš organizmus produkuje. I když přijímáme antioxidanty v potravě, často tato dávka nestačí. Zvláště při zvýšené únavě, vyčerpání a v průběhu různých onemocnění. Podobně i kuřáci potřebují třikrát větší dávky vitaminu C, aby byla zajištěna stejná hladina antioxidantů jako u nekuřáků.

Kdo obzvláště potřebuje užívat antioxidanty?

Zvýšenou potřebu antioxidantů vyvolává též zhoršení zevního prostředí, strava bohatá na karcinogeny, jako je vysoce zmražená potrava a maso zpracovávané delším uzením, extenzivní opalování a ozáření rentgenovými paprsky. Nejlepší obranou před volnými radikály je zvýšit příjem antioxidantů pomocí doplňků i příjem potravin, které tyto látky obsahují. Někdy nezáleží ani tak na druhu potravy, ale spíše na způsobu přípravy. Například vařená mrkev poskytne více betakarotenu než syrová.

Antioxidanty a jejich účinky

  • Zpomalují stárnutí.
  • Snižují hladinu cholesterolu.
  • Omezují riziko arteriosklerózy.
  • Brání proti infarktu a mozkové příhodě.
  • Snižují riziko vzniku nádoru.
  • Zpomalují průběh Alzheimerovy choroby.
  • Potlačují růst zhoubných nádorů.
  • Pomáhají při detoxikaci protirakovinných léků.
  • Chrání zrak před degenerativními pochody.
  • Tlumí následky kouření.
  • Chrání před obstruktivními plicními chorobami (astma, chronická bronchitida a rozedma plic).
  • Pomáhají při znečistění vzduchu prachem, kouřem a pyly.