Vědecký název máku setého – Papaver somniferum – znamená mák, jenž navozuje spánek. Je to velmi stará kulturní rostlina, jejíž domovinou je oblast od východního Středomoří po střední Asii. Již odpradávna se pěstuje pro opium – narkotickou šťávu, která prýští z naříznutých nezralých makovic. Využívají se i její zralá semena. Narkotické vlastnosti však nemají ani semena, ani suché makovice, z nichž se vysype mák.

Chuť semínek

Vůně tmavých semen je mírně ořechová a sladká; chuť výrazná a trochu mandlová. Bílá semena mají slabší a jemnější chuť. Vůně i chuť se zvýrazní pražením nebo pečením. Maková semena obsahují hodně bílkovin a oleje.

Skladování máku

Semena máku mohou být břidlicově modrá, smetanově bílá nebo středně hnědá. Mák modré barvy prodávají v supermarketech; bílý koupíte u obchodníků s kořením nebo v indických obchodech; hnědý v obchodech se zbožím z Blízkého východu. Semena rychle žluknou, protože obsahují hodně oleje.

Nakupujte je v malých množstvích a vždy rychle spotřebujte. Máte-li v úmyslu je skladovat déle než několik měsíců, přechovávejte je ve vzduchotěsně uzavřeném obalu nebo v mrazničce.

Mák ve světové kuchyni

V Evropě se makovými semeny posypává pečivo nebo se přidávají do těsta na chléb, bagety, preclíky a koláče. Mákem umletým na kaši a smíchaným s medem nebo cukrem se plní záviny a další pečivo. V Turecku se přidává pražený mletý mák do chalvy nebo dezertů se sirupem a ořechy. V Indii se pražená semena melou a kombinují s kořením a pak se jimi ochucují a zahušťují jídla s kari a masové omáčky. Mák se v hojné míře uplatňuje v bengálské kuchyni, a to do hořkých dušených zeleninových pokrmů shuktas a k obalování křupavé zeleniny se suchou texturou.

Využití máku a kombinování s potravinami

Maková semena se přidávají s dalším kořením nebo samotná do dresinků na nudle nebo ke zdobení zeleniny. Je dobrý s baklažánem, zelenými fazolkami, chlebem, pečivem, květákem, tykvičkami a bramborami.

Opražená maková semena se melou snadněji než syrová. Chcete-li je použít k zahuštění jídla, několik hodin je máčejte ve vodě a pak je v ní krátce povařte.