Bezlepková dieta je způsob stravování, který je vhodný pro lidi trpící celiakií nebo jinými zdravotními problémy způsobenými lepkem. V takovém případě je nezbytné vyloučit ze stravy lepek, který se běžně nachází v obilovinách, jako je pšenice, ječmen, oves, žito a jejich produkty. I když je lepek nezbytný pro zdraví, lidé trpící celiakií se musí držet bezlepkové diety, aby se vyhnuli poškození střev, alergickým reakcím nebo jiným zdravotním komplikacím. Následující článek se zaměřuje na to, co je vhodné a co nevhodné jíst, pokud je dodržována bezlepková dieta.

Co je lepek

Lepek je protein, který se nachází v obilovinách, které obsahují pšenici, ječmen, oves, žito a jejich hybridy. Lepek také najdete v produktech, které obsahují obilné výrobky.

Výhody bezlepkové diety

Existuje celá řada výhod, které může bezlepková dieta přinést. Největší je, že lidem s alergií na lepek bezlepková dieta umožňuje vyhnout se příznakům spojeným s alergií, jako je například svědění, pálení a potíže s trávením.

Lidé, kteří se drží bezlepkové diety, mohou také zhubnout, protože se vyhýbají potravinám, které jsou obvykle bohaté na sacharidy. Bezlepková dieta se také obecně ukázala jako vhodná pro lidi s cukrovkou, protože je snazší lépe kontrolovat glykemickou rovnováhu. A navíc se lidé, kteří se drží této diety, nemusí obávat vedlejších účinků určitých potravin a jejich složek.

Bezlepková dieta: Co nejíst

Lidé s celiakií by měli vynechat potraviny obsahující lepek, který se nachází v obilovinách, jako je pšenice, ječmen, žito, oves, tritikále, kamut, ale i v některých druzích obilovin, jako jsou kuskus nebo bulgur. Níže je přehled potravin, kterým by se měli lidé s celiakií vyhýbat:

  • Pšeničné výrobky: chléb, pečivo, těstoviny, rýže, krekry, sušenky, pizza, koláče, dorty, sladkosti a další sladké výrobky.
  • Ječné výrobky: pivo, whisky, nápoje s ječmenem, pečivo a další výrobky z ječmene.
  • Výrobky z žita: chléb, pečivo, těstoviny, krekry, sušenky, cereálie a další.
  • Výrobky z ovsa: většina ovesných výrobků obsahuje lepek, i když oves sám o sobě neobsahuje lepek, ale může být kontaminován obilovinami s lepkem během zpracování.
  • Kuskus, bulgur, tritikále, kamut a další obiloviny.

Lidé s celiakií by měli jíst potraviny bez lepku, jako jsou rýže, brambory, quinoa, kukuřice, amarant, fazole, čočka, semena a ořechy, maso, ryby, ovoce a zelenina, mléčné výrobky a další potraviny bez lepku. V současné době je na trhu široká škála potravin bez lepku, takže by neměl být problém najít vhodné alternativy.

Tip na bezlepkovou snídani

Snídaně je jednou z nejdůležitějších jídel během dne. Pokud se držíte bezlepkové diety, existuje mnoho způsobů, jak si lze připravit chutnou snídani. Můžete vyzkoušet ovoce, například jahody s borůvkami, banány s přírodním jogurtem nebo jablka s mandlovým máslem.

Z obilovin můžete jíst quinoa, jáhly nebo pohanku, které lze podávat s mlékem nebo jogurtem a navíc je ještě ochutit přírodními ořechy.

Vajíčka jsou také skvělou možností snídaně. Můžete je jíst vejce natvrdo s kouskem šunky nebo sýra.

 

Zjistěte, jak vypadá bezlepková dieta