Kyselina citronová je všestranná látka s širokou škálou využití v domácnosti i průmyslu. Tato slabá organická kyselina se přirozeně vyskytuje v citrusových plodech, ale lze ji také vyrábět synteticky. Její jedinečné vlastnosti z ní dělají cenného pomocníka při úklidu, vaření i osobní hygieně.

V potravinářství se kyselina citronová běžně používá jako konzervant a regulátor kyselosti. Kromě toho nachází uplatnění při odstraňování vodního kamene, čištění spotřebičů nebo jako přírodní změkčovač vody při praní. Díky své všestrannosti a šetrnosti k životnímu prostředí se stává stále populárnější alternativou k agresivnějším chemickým přípravkům.

Kyselina citronová a její mnohostranné využití

Kyselina citronová je všestranná látka s širokým spektrem použití v domácnosti. Najdeme ji přirozeně v citrusových plodech jako jsou citrony, limetky, pomeranče a grapefruity. Její využití sahá od kuchyně až po úklid.

V kuchyni se kyselina citronová často používá při zavařování. Podporuje houstnutí ovocných směsí, zachovává barvu a zvýrazňuje chuť. Je proto oblíbenou přísadou při domácí výrobě džemů, marmelád a sirupů. Zároveň funguje jako přírodní konzervant.

Pro úklid domácnosti je kyselina citronová vynikající ekologickou alternativou. Lze ji použít jako náhradu octu bez jeho charakteristického zápachu. Jednoduchý čisticí prostředek vytvoříme smícháním kyseliny citronové s vodou v poměru 1:20 pro běžné čištění nebo 1:10 pro odolnější nečistoty.

Kyselina citronová je účinná při odstraňování vodního kamene. Pro odvápnění konvice stačí 2-3 lžíce kyseliny citronové zalít vodou, přivést k varu a nechat působit 30 minut. Obdobně lze čistit baterie, kohoutky či dlaždice.

Pro dezinfekci povrchů lze použít roztok kyseliny citronové s vodou v rozprašovači. Je vhodná na kuchyňské linky i další plochy, kde je potřeba účinná dezinfekce. Pozor ale na mramor a jiné kamenné povrchy.

Kyselina citronová najde uplatnění i při praní. Lze ji použít jako ekologickou aviváž – 80–100 g kyseliny citronové rozpustíme v litru vody a část roztoku nalijeme do přihrádky na aviváž. Prádlo bude jemné a zároveň se pročistí pračka.

Použití kyseliny citronové v domácnosti

OblastPoužití
KuchyněZavařování, konzervace
ÚklidČištění, odstraňování vodního kamene
PraníAviváž, odstraňování skvrn
DezinfekcePovrchy, spotřebiče

Kyselina citronová pomůže i s čištěním oken a zrcadel. Roztok 2 lžic kyseliny citronové ve 2 litrech teplé vody účinně odstraní šmouhy a nečistoty.

Pro uvolnění ucpaných odpadů lze smíchat kyselinu citronovou s jedlou sodou v poměru 1:1, nasypat do odpadu a zalít horkou vodou. Po probublání odpad dočistíme.

S připáleninami na hrncích a pánvích si kyselina citronová také poradí. Lžíci kyseliny rozpustíme v šálku vody, přivedeme k varu v připálené nádobě a necháme 2 minuty působit.

Kyselina citronová je trikarboxylová organická kyselina. Je netoxická a má antibakteriální vlastnosti. Funguje jako pufr a je důležitou složkou v potravinářství i chemickém průmyslu.

V potravinách kyselina citronová působí jako regulátor kyselosti a ochucovadlo. Přidává se do nealkoholických nápojů, cukrovinek i některých dalších potravin.

Díky svým vlastnostem je kyselina citronová ceněným pomocníkem v domácnosti. Její všestranné použití z ní dělá ekologickou a účinnou alternativu mnoha běžných chemických přípravků.